Beskamatni krediti za solarne uređaje

Bez autora
Feb 14 2011

Crnogorski građani uskoro će moći da dobiju beskamatni kredit za nabaku sistema za solarno zagrijavanje vode. Ministarstvo ekonomije i Program zaštite životne sredine Ujedinjenih nacija (UNEP) ove sedmice uputiće javni poziv komercijalnim bankama da ponude uslove i modalitet saradnje za kredite za domaćinstvima za ugradnju solarnih kolektora. Iz Ministarstva ekonomije juče je saopšteno da će se krediti koristiti samo za potrebe ugradnje kolektora i biće u visini vrijednosti solarnog sistema koji se stavlja na stambeni objekat. Ministarstvo ekonomije i UNEP obezbijedili su novac za subvencioniranje kamatne stope u cilju omogućavanja pristupa komercijalnim zajmovima za nabavku sistema za solarno zagrijavanje vode, i to do nula odsto efektivne kamatne stope...

Beskamatni krediti za solarne uređajeCrnogorski građani uskoro će moći da dobiju beskamatni kredit za nabaku sistema za solarno zagrijavanje vode.

- Ministarstvo ekonomije i Program zaštite životne sredine Ujedinjenih nacija (UNEP) ove sedmice uputiće javni poziv komercijalnim bankama da ponude uslove i modalitet saradnje za kredite za domaćinstvima za ugradnju solarnih kolektora.

Iz Ministarstva ekonomije juče je saopšteno da će se krediti koristiti samo za potrebe ugradnje kolektora i biće u visini vrijednosti solarnog sistema koji se stavlja na stambeni objekat.

- Ministarstvo ekonomije i UNEP obezbijedili su novac za subvencioniranje kamatne stope u cilju omogućavanja pristupa komercijalnim zajmovima za nabavku sistema za solarno zagrijavanje vode, i to do nula odsto efektivne kamatne stope. To znači da za prosječno domaćinstvo, mjesečna rata kredita, koji bi se otplaćivao sedam godina, iznosi oko 20 eura, objasnili su juče iz ovog Vladinog resora.

Ovaj projekat je pokrenut na osnovu studije tržišnog potencijala za razvoj, ugradnju i korišćenje solarnih kolektora za zagrijavanje sanitarne vode koja je pokazala da Crna Gora ima izuzetne ekonomske povoljnosti za ugradnju ovih tehnologija.

Banke nedovoljno motivisane

-Bankarski sektor u Crnoj Gori još nije dovoljno motivisan da nudi povoljne kredite za implementaciju mjera energetske efikasnosti. Do sada su samo tri banke nudile kreditne linije za konkretne investicione mjere poboljšanja energetske efikasnosti za mala i srednja preduzeća, uz skoro uključenje mogućnosti kreditiranja fizičkih lica, odnosno domaćinstava. Krediti mogu biti i povoljniji kada crnogorska vlada ponudi finansijski podsticaj - subvencioniranje kamatne stope, učešće u otplati mjesečnih rata i u ukupnom kapitalnom trošku ugradnje solarnog kolektora i do četvrtine njegove vrijednosti, navedeno je u jučerašnjem saopštenju Vlade.

Objašnjeno je da je Ministarstvo za životnu sredinu, kopno i more Italije (IMELS) i Program zaštite životne sredine Ujedinjenih nacija (UNEP), pokrenuli projekat za Crnu Goru, pod nazivom MONTESOL - Montenegro Solar Water Heating, kojim rukovodi Sektor za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije, a partneri su i komercijalne banke u Crnoj Gori.

Cilj projekta je razvoj dinamičnog i održivog tržišnog sistema za obnovljive izvore energije (OIE) u Crnoj Gori, poboljšanje životnog standarda građana i smanjenja negativnih efekata klimatskih promjena.

Veliki solarni potencijal

Iz Ministarstva podsjećaju da se u razvijenim zemljama i zemljama ubrzanog razvoja, kakva je Crna Gora, više od 50 odsto potreba za električnom energijom koristi za potrebe zagrijavanja vode i prostora.

- Zbog velikog solarnog potencijala Crne Gore i sve pristupačnije tehnologije koja se uspješno koristi za zagrijavanje sanitarne vode i prostora, ali i povećanja cijena električne energije, upotreba solarnih kolektora sve je povoljnije rješenje za prosječno domaćinstvo - kažu u Ministarstvu.

Istraživanje koje je tokom 2009. godine sprovedeno među domaćinstvima centralnog i južnog regiona Crne Gore, pokazalo je da je čak 70 odsto ispitanika spremnno da ugradi solarni kolektor ako može uštedjeti. Isto istraživanje je pokazalo da čak 80 odsto građana smatra da mjesečne rate kredita do 30 eura predstavlja pristupačnu investiciju za ugradnju solarnog kolektora koji može da se otplati za pet do sedam godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik